Nieuwe onderwerpen masterproeven 2017-2018

De beleidsinformatica onderzoeksgroep stelt een nieuwe reeks van onderwerpen voor masterproeven voor. Deze onderwerpen betreffen de toepassing van Information Systems theorieën, technologieën, methoden, modellen en concepten op actuele vraagstukken, problemen en opportuniteiten betreffende de inzet van ICT in bedrijven en andere typen organisaties. Elk onderwerp is praktijkrelevant en tegelijk vernieuwend met betrekking tot de beleidsinformatica discipline.

Elke collega van de onderzoeksgroep biedt onderwerpen aan omtrent één of meerdere thema’s. Extra onderwerpen en eventueel zelfs extra thema’s zullen in de komende weken/maanden toegevoegd worden. Onderwerpen die toegewezen zijn zullen uit de lijst gehaald worden. Onderstaand overzicht helpt om wegwijs te geraken uit de thematische clusters van de verschillende promotoren:

Dr. Ben Roelens: Strategische afstemming en waardecreatie binnen bedrijfsarchitecturen
Dr. Jan Claes: Cognitieve aspecten en kwaliteit van procesmodellering in het bijzonder en probleemoplossen in het algemeen
Prof. dr. Frederik Gailly: Business Process Modelling & Simulation en BPM toepassingen binnen de gezondheidszorg
Prof. dr. Geert Poels: Impact van emerging technologies en data-driven innovation op het business model en de bedrijfsprocessen en Trends en nieuwe toepassingen van enterprise modelling en Business Process Architecture en Enterprise Architecture

Het overzicht van aangeboden onderwerpen vind je HIER alsook op de Sharepoint site voor de FEB masterproeven (vanaf 5 juli 2017).

By Geert Poels

Geert Poels is head of UGentMIS, which he founded in 2005. He is Professor of Management Information Systems (since October 1, 2012) and member of the professorial staff of the Faculty of Economics and Business Administration, Ghent University (since October 1, 2002). He is member of the University Research Council. He also teaches and directs master dissertation research at IC Institute (Beersel, Belgium). Within UGentMIS he coordinates the Enterprise Modelling research cluster. His personal research and research together with academic scholars, companies, post-doctoral researchers, PhD students and Master students relates to six lines of research: (1) Design of a Business Process Architecture Description Language – with colleagues from UCLM, Spain; (2) Automated modelling of User Stories and Behaviour-Driven Design scenarios – with colleagues from SLU, United States & UGent PhD students Abhimanyu Gupta and Anis Amna; (3) Ontological analysis and design of Value Models and their integration into Enterprise Architecture – with colleagues from The Open University of The Netherlands and UNIBZ, Italy; in collaboration with the Dutch company VDMbee; and with Master students from IC Institute; (4) Redesigning the conceptual model of COBIT for IT Governance – with colleagues from Antwerp Management School; in collaboration with PwC and ISACA & UGent PhD student Dirk Steuperaert; (5) Enterprise Modelling for tactical information systems design, the 'informal enterprise', and capability management – with professors Renata Petrevska and Mijalche Santa from the universities of Bitola/Prilep and Skopje, Macedonia, respectively, and with Master students from IC Institute; (6) Enterprise Modelling for digital innovation – with UGent/VUB post-doctoral researcher Michaël Verdonck, UGent Master students and colleagues from the Vrije Universiteit Amsterdam. Apart from these research lines, Geert Poels supervises UGent PhD research on digital marketplaces (Thomas Derave), technology disruption (Patrick Luyts), cybersecurity (Hossein Abroshan, Steve Ahouanmenou), enterprise systems (Adnan Kraljic, Tarik Kraljic), and GDPR (Georgios Georgiadis, Abdel-Jaouad Aberkane). In the period 2005-2020 he was promoter of 13 completed PhD research projects (11 at UGent and 2 at KU Leuven), while currently he is promoter of 11 ongoing PhD projects. Mid 2020 he has 126 publications listed in Web of Science with an h-index of 15. His Scopus h-index is 19. His Google Scholar h-index is 32 with over 3600 citations recorded.